Aquesta escultura de Sant Ignasi de Loiola forma part del projecte de reforma de la Capella de Sant Ignasi a la Basílica de Santa Maria del Mar promoguda per la Companyia de Jesús a Catalunya amb el suport de la mateixa Basílica.

Sant Ignasi de Loiola per Lau Feliu
Sant Ignasi de Loiola per Lau Feliu

La finalitat del projecte de reforma d’aquest espai és oferir un espai de contemplació al mateix lloc on Sant Ignasi demanava almoina. Es diu que durant les seves estades a Barcelona entre 1524 i 1526 Sant Ignasi demanava almoina en aquell mateix lloc per després repartir-la entre els més necessitats.

En aquesta escultura represento al sant com un captaire, assegut i demanant caritat amb una mà estesa i amb els peus descalços. A l’altra mà, com és propi a l’imaginari de sants fundadors d’ordres religioses, Sant Ignasi sosté el llibre de Constitucions de la Companyia de Jesús.

projecte-sant-ignasi-loiola_7498-web

Sant Ignasi era conegut a Manresa com “l’home del sac”, donat que va donar la seva vestimenta de cavaller a un pobre, i a continuació, va vestir-se amb roba de sac. Aquesta vestimenta l’identificava com a pelegrí quan anava de Montserrat a Manresa. Aquest fet va reforçar la textura de l’escultura, treballada i detallada com si es tractés de roba de sac.

Sant Ignasi de Loiola per Lau Feliu
Sant Ignasi de Loiola per Lau Feliu

Finalment, en el que respecta la disposició de la figura dins la capella, el sant es disposa mirant cap a l’altar principal de la Basílica, com acompanyant al visitant a seguir-lo en la seva pregaria.

Podeu veure més fotografies del decurs del projecte de Sant Ignasi a la següent galeria del projecte.

Leave a Reply