La notícia de la nova exposició de la Galeria d’Art Mayoral de Barcelona «Miro/Calder» va transportar-me a una classe de primària, plena de taps de suro, filferros, cargols i ocells.

Des de l’inici de la meva carrera, he compaginat la carrera artística amb la vessant formativa. És engrescador crear espais experimentals a nens, joves o adults provin tècniques desconegudes, toquin i treballin amb diferents materials, que es deixin emportar acostant-se al procés creatiu; en definitiva, que visquin l’art.

Joan Miró i Alexander Calder són un dels creadors que més captiven als més menuts, suposo que el seu concepte de l’art, de les formes, dels colors… la seva forma de jugar i divertir-se acaba plasmant-se en les seves obres; i és això el que copsa l’atenció i l’admiració dels nens.

Formació en art per a nens, el procés creatiu

En les activitats formatives sobre un artista concret apropo la següent qüestió als alumnes: Quin camí ha seguit l’autor per realitzar l’obra tal com la veiem?

D’aquesta forma es treballa i es mostra el camí, el procés creatiu. Considero que en la formació en art el més important és meravellarse, gaudir del camí, deixar-se captivar i endinsar-se en el procés, no tant en el resultat final.

Abans de respondre aquesta pregunta, cal contemplar i això no és una tasca fàcil. Potenciar l’art de mirar amb intensitat, gaudir d’allò que veiem, centrar l’atenció en elements concrets i després endinsar-se en el tot de l’obra. Per realitzar aquesta contemplació porto a les aules diferents obres dels autors.

A continuació, la formació es centra en els elements comuns de les obres seleccionades: formes, figures, espais, colors, etc. I és així com comença l’explicació del procés creatiu de cada autor, el per què la utilització d’aquestes formes, per què utilitza els materials…

En aquest punt, el que busquem és la creació d’un espai d’experimentació; amb els diferents materials i amb la referència dels elements comuns, els nens comencen a engrescar-se amb els seus projectes, les seves idees i comencen a dibuixar, a escollir materials, a explicar-se entre ells les obres d’art que ells faran.

Arribat aquesta etapa, com a formador només haig d’apropar-meescoltar-los i guiar-los en el seu procés creatiu.

Espai Joan Miró – grans artistes de P-4

En el taller de Joan Miró per infants de quatre anys, mirem poques obres de l’autor, centrant-nos en els colors i els diferents elements que usa el pintor: cara, cargol, ocell. I la classe comença a dibuixar i pintar aquests elements.

Lau_Feliu_Taller i formació art per_nens_Joan_Miró_La_Cara

En aquesta activitat concreta de Miró, vaig portar diferents formes característiques de l’obra de l’artista ja retallades, com llunes, estrelles, ulls… Els infants també han de pintar aquestes figures amb els diferents colors que hem vist en les obres.

Lau_Feliu_Taller i formació art per_nens_Joan_Miró_CargolLau_Feliu_Taller i formació art per_nens_Joan_Miró_Cares

Un cop tenim tots els elements pintats, com ho faria Joan Miró realitzem el muntatge en forma de mòbil:

Lau_Feliu_Taller i formació art per_nens_Joan_Miró_Mobil

Espai Alexander Calder – grans artistes de 6e d’EGB

Una de les activitats formatives sobre Calder fou amb alumnes de 6è de primària. La classe va començar amb la projecció del Circ de Calder, a continuació, comentem aquest vídeo per veure i conèixer les seves impressions.

Seguidament, per fixar-nos millor en els elements claus de Calder contemplem altres obres de l’autor i treballem la importància que Alexander Calder donava a l’espai i al moviment.

En el taller de Calder porto taps de suro, ampolles de plàstic, petits retalls de tela, diferents filferros… En aquesta ocasió, els nens hauran d’escollir i crear un personatge de circ:

Lau_Feliu_Taller i formació art per_nens_Alexander_Calder_forçut  Lau_Feliu_Taller i formació art per_nens_Alexander_Calder_ballarina Lau_Feliu_Taller i formació art per_nens_Alexander_Calder_equili   Lau_Feliu_Taller i formació art per_nens_Alexander_Calder_elefant

 

Sí sou formadors, o bé, treballeu amb nens, joves o adults i esteu interessats en realitzar una acció formativa en art, podeu contactar aquí.

Leave a Reply