El projecte “Sant Martí descavalcat” ha estat l’escollit pels tècnics de Patrimoni del Bisbat de Barcelona

La proposta d’en “Sant Martí descavalcat” presentada per recobrir el timpà de la porta principal de l’església ha estat escollida pels responsables de Patrimoni del Arquebisbat de Barcelona per cobrir el timpà de l’accés principal de la parròquia.

Projecte escultoric Sant Martí per Lau Feliu
Timpà de l’església de Sant Martí de Barcelona

 

La inclusió d’aquesta nova peça escultòrica a la façana de l’església, s’engloba dins del projecte de restauració i rehabilitació que s’està duent a terme a l’església de Sant Martí de Provençals de Barcelona.

Timpà en fang refractari Sant Martí descavalcat

Coneixedor de la llegenda de Sant Martí de Tous; la primera idea en la qual vaig treballar fou la de desplaçar la figura de Sant Martí del cavall.

El cavall és un símbol de poder, embolcalla al pobre amb la capa. La caritat de qui es compadeix, de qui pateix amb l’altre, això que ara en diem empatia.

En aquesta nova posició, Sant Martí està més proper al patidor.

L’espasa un altre símbol de poder, i que ha estat representada la majoria de vegades en l’aire, o bé, tallant part de la seva capa.

Projecte escultura Sant Martí per església Barcelona per Lau Feliu escultor
Dibuix projecte Sant Martí descavalcat per Lau Feliu

 

Al timpà de “Sant Martí descavalcat“, l’espasa està en repòs, just davant de les cames de Sant Martí que abraça al pobre i que utilitza la seva espasa, tal com, el pobre usa el seu pal; com un suport per caminar plegats.

De forma, que les tres figures: Sant Martí, vagabund i cavall queden al mateix nivell, a terra.

Explica la llegenda catalana que Sant Martí a donar-li part de la seva capa al pobre, el Sol va brillar amb força formant un gran arc iris, l’Arc de Sant Martí, que fongué la neu i va fer marxar el fred.

El Sol, així com, l’ornamentació vegetal també són presents al paisatge que van deixant enrere les tres figures del timpà; en al·legoria a l’Estiuet de Sant Martí, la primavera que viu aquell que passant fred es veu embolcallat per l’escalfor de la solidaritat.

Potser avui més que mai que lluitem per aconseguir que la pobresa no deixí ningú sense l’energia que se’ls hi nega en benefici de les empreses privades.

Guix del projecte escultòric del timpà de Sant Martí
Guix del projecte escultòric timpà de Sant Martí per Lau Feliu

 

Ara toca enfangar-me de valent; per poder presentar el nou timpà de l’església de Sant Martí de Provençals aquest Nadal 2015.

Podeu seguir l’evolució d’aquest nou projecte al Facebook.

Leave a Reply